Напишу пост-враження про Де:Кодед, як то говориться, по гарячих слідах.
Зараз 17:55 вечора суботи 18 квітня, другий день Декодеда. За кілька годин маю потяг до Києва, а поки що сиджу за комфортним столиком у холі Палацу мистецтв в центрі Львова. За кілька кроків від мене діджей зі своїм пультом крутить драйвову музику. Столики поруч заняті іншими людьми з ноутбуками. Хтось "працює" в Інтернеті, хтось - грається в іграшки, хтось перевіряє пошту чи пише якийсь код. Неймовірна атмосфера повної свободи, креативу, драйву поруч зі сном, ред буллом і червоними очима. Для когось це хоббі, для когось робота, для когось тусовка. Кожний знаходить на ДеКодеді щось своє.
Як і планував, приїхав я на один день. Потяг до Львова прийшов рано вранці, і вже о 07:30 я був на місці. Сонна охорона пропустила без жодних питань в середину Палацу мистецтв. Як виявилось пізніше, реєстрація починалась лише о 10:00 ранку. Перше, що побачив - велика зала, де у кілька довгих рядів розставлені комп'ютери та ноутбуки. О 07:00 ранку більшість людей спроквола щось робили в Інтернеті (вай-фай на всій території безкоштовний), або мирно спали на власних клавіатурах.
Особливість Де:кодед у тому, що кожен може прийти зі своїм комп'ютером і... монітором! Так, всі пристрої реєструються на вході, а потім при виході перевіряють, чи ти бува не виносиш чужий комп'ютер. Протягом дня у великій залі тривали різноманітні конкурси: програмування роботів, задачки на побудову алгоритмів тощо. Для тих, хто втомився - поруч кімната відпочинку, де на підлозі лежить кілька матів і подушок, і можна поспати. Деякі люди не винаймали собі житла у Львові, а на кілька днів оселились у цій кімнаті відпочинку. Якщо не хочеться брати участь у конкурсах, можна чудово грати поруч у настільний теніс... клавіатурами. Захоплююча гра :) Не знав, що це може бути так цікаво :)
Паралельно з конкурсами у двох інших залах, верхній та нижній, відбувався Баркемп, який тут називали Кодкемп. Система та сама: великий розклад, куди можна вписати власне ім'я та назву презентації.
О 10:30 стартувала моя презентація, де розповів про ХайВей, Хайблоггер, Times, Gloss, Deepmemo.com i платіжну систему Liqpay. Завершили презентацію невеликим брейнштормом на тему тенденцій у веб 2.0 та сервісів, яких не вистачає.
В цілому презентації на Кодкемпі, за моїми оцінками, відвідали близько 100 людей, по 30-40 людей на кожній презентації. Цікаво, що чисельним виявився наш десант з Києва, при чому практично всі люди виступили зі своїми презентаціями. Максон Пуговський розповів, чим відрізняється творчий блоггер від блоггера, який веде сторінку, "бо так треба". Оригінальні спостереження за психологією блоггерів та дуже цікавий погляд. Також Максон згадав про Blox.ua - блог-проект, над яким зараз працює, і про Хайблоггер, - як два приклади українських блог-сервісів.
Оксана Завойко презентувала аналіз соціальних мереж і розповіла про Profeo.com.ua - нову соціальну мережу для професіоналів, яка нещодавно стартувала в Україні, і де Оксана працює marketing director.
Неймовірно цікавою виявилася презентція Володимира Красноголового про веб 2.0 проекти у сфері туризму та подорожей і про Клуб мандрівників, який працює на Хайблоггері. Виступ Володимира повністю зняв на відео, опублікую на днях, коли конвертую файл. Підтримати Володимира і відвідати Кодкемп прийшли Орест Форко, Фіалка, Дастіна і, підозрюю, деякі інші Хайблоггери та Хайвеєвці, з ким, на жаль, не встиг познайомитись. Відео виступу Володимира Красноголового публікую нижче.